Заловиха бракониери край яз. Цонево: Освен риба у тях намериха и дивеч (СНИМКИ/ВИДЕО)

286

Инспекторите от ИАРА – Варна отново заловиха бракониери около яз. Цонево с незаконен улов, но този път освен риба откриха и дивеч

Пред медия „Нова Варна“ началникът на сектор “Рибарство и контрол” д-р Николай Георгиев разказа цялата случка с подробности.

Ето какво сподели д-р Георгиев:

Вчера, 26-и ноември, с още двама колеги решихме да направим обход и патрул на яз. „Цонево“. Тук отново отварям скоба, че язовирът е от стратегическо значение, предвид това, че е резервен питеен за Варна и стопанският и промишлен риболов в него са абсолютно забранени. Единственият разрешен риболов е любителският с една въдица, с до 2 куки.

Спирайки на едно място с хубава гледка към язовира, видяхме лодка, която този път беше наистина доста далеч от нас, с човек на нея. Лодката спря от другата страна на язовира, лицето слезе от нея и влезе в гората. Чу се лай на две кучета, което продължи около 10 минути. После настана тишина.

Мина около половин час, нищо не се чу. Човекът се качи отново в лодката и тръгна да излиза в посока село Аспарухово. Решихме, че ще го пресрещнем като излезе под селото, където по принцип спират рибарите, за да проверим какво превозва и какво е правил в гората и във водоема.

Докато сменим позицията си, минаха около 30-40 мин., защото язовирът е доста дълъг – около 20 км. В момента, в който излязохме на територията на с. Аспарухово лодката вече беше излязла. Интересното, което видяхме е, че имаше две коли до нея, до брега на язовира. Това още повече събуди нашето подозрение. Всичко това вече се случи в тъмната част на деня, понеже вече се стъмнява и по-рано.

Заходихме надолу към чашката на язовира. Там бяха двете коли – едната „Пежо 206“, другата „Рено Меган“. Спряхме точно пред „Реното“ и забелязахме, че пред него има едно лице, а вътре в него – още две лица. Като изгасихме автомобила, те забелязаха, че е на „ИАРА“.

Единият каза: „Тя не е за вас тая работа“.

Аз му отвърнах: „Добре, ще Ви помоля да отворите автомобила, за да видим какво има в него.“

Когато го отвориха бяхме леко шокирани, защото бяха съборени трите задни седалки и в дълбочина на целия багажник имаше един див глиган, около 150 кг. живо тегло. Доста голямо и сериозно животно.

Снимка: ИАРА

Лицата бяха видимо притеснени от това, което сме видели и заснели, защото ние снимаме всичко на момента. Помолихме ги да отворят и другата кола /Пежо 206/. Оттам извадихме чувал, пълен с мрежи и риба догоре и един извънбордови двигател за лодката, която наблюдавахме във водата.

Снимка: ИАРА
Снимка: ИАРА

Съответно, подадохме сигнал на 112. Тук искам първо да благодаря на служителите на Първо районно полицейско управление в Провадия. Реагираха мигновено, веднага дойде патрул, дойде оперативно-следствена група, служител на КОС, следователи и служители на Горското стопанство в Цонево, които реагираха също мигновено и изпратиха два патрула от мобилната стража, защото дивото животно е техен приоритет.

Ние съставихме на лицето, което наблюдавахме с лодката акт за административно нарушение за това, че лови риба и превозва забранени мрежести уреди. Конфискували сме мрежите, рибата, извънбордовия двигател в полза на държавата, разбира се.

Оттук насетне случаят се прехвърля към следствието и евентуално прокуратурата, за да се установи по какъв начин е умъртвено дивото животно. Естествено, те казват, че са го намерили умряло на брега на язовира, което най-вероятно не е така.

Доколкото знам и колите, и животното са конфискувани като веществени доказателства и предстои работата на други две институции.

Вече имам информация от полицията, че дивото животно е било ранено в задницата ден или два по-рано. Един от мъжете е отишъл с кучетата, за да го намери, хванали са го живо, а той го е заколил на място. След това го е вързал за лодката и го е влачил по вода до лодкостоянката, като при преминаването през язовира е вадил и мрежитe с риба.

Предният път ни газиха, този път намираме дивеч и риба едновременно. С две думи дивият запад продължава да е жив на територията на яз. Цонево

Искам да уточня, че това не е направено заради Никулден. Това са регулярни наши патрулни проверки в акваторията на язовира, които правим ежеседмично и в светлата, и в тъмната част на деня.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова