Доживотни присъди в Турция за участницните в опита за преврат през 2016 г.

136

Официалните числа в нощта и след нея само показват, че 251 цивилни граждани са загинали по време на опита за преврат

Турски съд осъди участниците в опита за преврат през юли 2016 г. на доживотен затвор, съобщи Анадолската агенция, предаде БГНЕС.

Много бивши офицери от турските въоръжени сили, които според обвиненията на прокуратурата са били пряко замесени в бойните действия, са получили от 3 до 79 доживотни присъди.

По това дело има 475 обвиняеми.

Опитът на преврата има своето място в съзнанието на турския народ като един от най-катастрофалните дни за страната, а някои дори го определят като „апокалипсис“.

Няма съмнение, че кървавият опит за преврат на 15 юли 2016 г. бележи своето място в най-новата история на Турция като едно от, и може би най-значимото, предизвикателства, пред които е изправяна републиката. Официалните числа в нощта и след нея само показват, че 251 цивилни граждани са загинали по време на опита за преврат и хиляди бяха обвинени след това, че са имали връзки с терористичната група зад случилото се, гюленистката терористична група (ФЕТО), показват важността на тази нощ в сагата на републиката.

Турция твърди, че намиращият се в САЩ мюсюлмански проповедник Фетулах Гюлен е организирал неуспешния преврат – твърдение, което той категорично отрича.

Десетки хиляди бяха арестувани заради предполагаеми връзки с Гюлен, а над 100 000 са уволнени или отстранени от публичния сектор поради подобни подозрения.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова