София влезе в червения сектор по замърсяване на въздуха днес: Столицата е на 13-то място в света

79

София се нареди на 13-о място в света по мръсен въздух през днешния ден

Столицата ни тази сутрин е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Всички станции в столицата отчитаха превишаване на нормата. Най-голямо е замърсяването в кв. „Хиподрума“, където измервателните уреди са отчели почти тройно превишение, предава bTV.

При допустими 50 микрограма на кубичен метър през последното денонощие, стойностите са стигнали до 120. Така столицата се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух днес.

Очаква се въздухът да бъде мръсен и през следващите няколко дни, затова от Столичната община призовава гражданите да не използват личните си коли, а градския транспорт днес. От кметството апелират също хората използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност към алтернативно
отопление.

Първото място по мръсен въздух се държи днес от град Лахор в Пакистан. Второ и трето място са за градовете в Индия – Делхи и Мумбай.

Столицата на Хърватия – Загреб, тази сутрин е на четвърто място в света по замърсяване на въздуха. Друга балканска столица, тази на Босна и Херцеговина – Сараево, пък е на седмо място.

Най-чист е въздухът тази сутрин в австралийската столица Канбера, непосредствено след нея се нареждат нашите съседи в Скопие, Северна Македония. На трето място по чист въздух е Нагоя в Япония.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова