Проф. Христова: Ген. Мутафчийски беше напълно прав какво ще се случи

185

Зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести сподели мнението си за разпространението на COVID-19 у нас

Ген. Мутафчийски беше напълно прав какво ще се случи, ако обществото не успее да узрее за мерките. Сега има и подем на заболяването в европейските страни и България не прави изключение. Ниските нива бяха временни. Изисква се повече от обществото. Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея се смята, че мерките сега не били изчерпани, за да се въвеждат нови. При повече заболели обаче, можело да очакваме повече и по-строги такива.

Към момента PCR тестовете са с най-висока чувствителност. Има значение взимането на материалите, транспортът им, както и времето, изминало от заразяването. В първите няколко дни няма как вирусът да бъде доказан. Хората се стреснаха, когато техни близки започнаха да боледуват, някои от тях доста тежко. От нашето поведение зависи дали ще боледуваме или не, посочи проф. Христова за Bulgaria ON AIR.

PCR тестовете били много надеждни – над 99%. На пазара имало тестове на различна цена, гамата била голяма, а цените били политика на лабораториите.

Преди два дни излезе препоръка на ЕК за закупуване на антигенни тестове с цел разширяване на тестването. Последно поколение на антигенните тестове – те са бързи и се правят с минимално оборудване, подчерта проф. Ива Христова.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова