Полезни съвети: За какво да внимаваме при пазаруване на „Черен петък“?

46

През последните години „Черния петък“ се е превърнал в символ на намаленията

Цялата история с този ден и промоциите идва от САЩ преди време. Надали има човек, който да не е гледал прословутите клипчета на километрични опашки от хора пред магазините, които са там още преди отварянето им, за да успеят да закупят желания продукт на намалена цена. А там промоциите са наистина големи и реални.

Оказва че обаче, че в България не винаги е така. Не веднъж е доказано, че българските търговци злоупотребяват и заблуждават потенциалните купувачи. Това в никакъв случай не се отнася за всички, но със сигурност има и такива, които го правят.

Представяме ви няколко неща, с които да внимавате по време на петъчното си пазаруване и на които да обърнете внимание, за да сте сигурни, че не са ви заблудили.

Нереални намаления –  Има търговци, които изкуствено увеличават цените месец преди „Черния петък“, а след това ги намалят драстично и вие си мислите, че попадате на страхотна оферта. А всъщност, просто купувате продукта на реалната му цена. Дори в някои случаи е възможно да го закупите на по-висока.

Как можем да избегнем такава ситуация?

В мрежата има различни сайтове, които са направени именно за това – да сравните реалната цена на продукта с тази, на която се предлагa при намалението. И не само. Там можете да намерите цената на един и същ продукт, предлаган при различни производители.

Мостри или остарели модели – Може би се е случвало на всекиго да закупи нещо на „Черен петък“ под предтекст, че е намалено, но при по-разширено търсене да разбере, че всъщност моделът на продукта е по-стар. Случва се при тези „промоции“ търговците да предлагат мострени модели, отново под предтекст, че стоката е намалена, с което да заблудят купувачите.

Безкрайният избор – Това е трик действа подсъзнателно на много купувачи. Когато отворите някой сайт и ви залеят хиляди намаления, започвате да скролвате и да търсите нещо, което ви интересува, защото просто няма как сред това изобилие от продукти да няма нещичко за вас. Всъщност, на вас може би нищо не ви трябва, но големият избор и големите намаления ви приканват да се възползвате от тях.

Неикономични продукти – Често търговците предлагат по време на „Черния петък“ по-стари модели на различни видове едра бяла техника. Те обаче не са никак икономични. По-старите уреди освен, че могат по-бързо да се развалят, заради техническите им характеристики, изразходват и много повече ел. енергия. Проучете добре продукта, който искате да закупите, за да ви излезе по-скъп след време, въпреки „промоционалната цена“, на която сте го закупили.

Гаранция на стоката – Започваме с директер пример: Даден продукт се предлага с гаранция от 5 г. По време на „Черния петък“ същият продукт е пуснат в продажба с 2-годишна гаранция. Т.е., продавачът намаля гаранционния срок на стоката. Освен това, той ви предлага да добавите допълнителна гаранция в т. нар. „количка“ при онлайн пазаруване, която обаче се заплаща. Бъдете внимателни, защото ако сте окажете в такава ситуация изобщо не сте попаднали на промоционална находка.

Препоръчани продукти – Всички онлайн магазини имат секция с препоръчани продукти, които се показват до продукта, който вече сте избрали да закупите. Така преди да сте завършили поръчката си, е много вероятно да си харесате още нещо и да похарчите повече пари. Помислете добре дали имате нужда от всичко, за което сте готови да платите.

Безплатна доставка – Това е трик на търговците, който отново кара потребителя да усеща, че е направил добър избор, доверявайки се на сайт, който ще му достави безплатно продуктите, които си е избрал. Много продавачи всъщност добавят цената на доставката към продуките, без изобщо да знаете за това.