Блокада заради Covid-19: Ще затворят ли Благоевград за 3 седмици?

blank
Кадър: vbox7

Предложението срещна сериозна съпротива сред местната власт и бизнеса

От новосъздадената Комисия за борба с COVID-19 към Общинския съвет в Благоевград искат да бъде наложен 3-седмичен локдаун в областта. Предложението обаче срещна сериозна съпротива, както от местната власт, така и от бизнеса в града.

Основният инициатор на идеята е хирургът от частната болница в града д-р Теодор Велчев.

„От ситуацията, която виждам в града, става ясно, че вече говорим за дифузно разпространение на заразата. Това означава, че ние реално не можем да контролираме броя на болните. Много от хората, които имат оплаквания и симптоми, изобщо не си правят тестове или си правят бързи такива. Основно тестове се правят с хора с изразена клинична картина. Наблюдаваме и в болниците как персоналът се топи с часове. Това ще довее до колапс”, каза той.

Според специалиста мерките, наложени на национално ниво, са добри, но не се спазват.

„Пълният локдаун по-скоро би създал проблеми, отколкото да даде решения. Могат да се разкрият още болнични легла, но нямаме медицински персонал”, коментира д-р Владимир Пандев.

„Създава се излишно напрежение. Ние просто искаме да помогнем. Кметът и кризисният щаб трябва да решат дали това да се случи, ние само предлагаме тази мярка”, посочи д-р Павлин Янкулски.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -