Положителни проби за COVID-19 в още две социални заведения у нас

76

Те се намират в градовете Казалнук и Стара Загора

Един домуващ и седем души от персонала в Дом за стари хора №1 в Казанлък са заразени с COVID-19. Заразени с коронавирус има и в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора.

Резултатите от Дома в Казанлък отчетени с бързи антигенни тестове и са потвърдени с PCR. Заразените от персонала са изолирани за 14 дни в домашни условия. Както вече РЗИ – Стара Загора информира, след постъпила информация за потвърден случай на COVID-19 при член от персонала, на 17 ноември започнаха изследвания с бързи антигенни тестове. На 19 ноември са взети 49 проби от домуващи за диагностициране с PCR тестове. Хората са изолирани, а в социалното заведение е извършена крайна дезинфекция.

След постъпила информация за наличие на симптоми за COVID-19 при двама от настанените в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора, Регионалната здравна инспекция започна на 18 ноември изследвания с бързи антигенни тестове.

При направени 88 на част от домуващите, положителните резултати, отчетени при 8 от тях, са потвърдени с PCR тестове. На 19 ноември са направени още 88 бързи антигенни теста на домуващи, 7 от тях са положителни. Взети са проби за диагностика с PCR тестове. Изследванията на персонала ще се направят на 20 ноември. Във всички помещения е извършена крайна дезинфекция. Заразените са изолирани в стаите си и достъпът до тях на други домуващи е забранен.

Във връзка с възникналите епидемични ситуации, РЗИ – Стара Загора издаде предписания до директорите на двете социални заведения, с копия до кметовете на съответните общини, с конкретни противоепидемични мерки за изолация на позитивните, извършване на дезинфекция и носене на лични предпазни средства.