Здравният министър обяви областите, които са най-засегнати от COVID-19

3149

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефове на болници разкриват последни данни за разпространението на коронавируса и новите мерки за борба с инфекцията у нас

Ситуацията към настоящия момент е следната – 5766 са излекуваните за последната седмица. В страната от общия брой на разкрити легла – 11 492 и общият брой за интезивно лечение – 1257, на лечение в момента са 5316 и 313 на интензивно лечение.

С тази информация започна днешния брифинг здравният министър проф. Ангелов.

„Прави впечатление за огромен натиск върху системата в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен“, уточни министърът.

„4330 са положителните медицински лица. Активните случаи са 2313 души, от които 2159 са на домашно лечение, 154 в болница, в интензивни структури са 10“, допълни проф. Ангелов.

„Ситуацията в цялата страна е изключително сложна. Всички мерки не срещат разбирането на гражданите. Ширят се становищата, че няма такъв вирус. Подчертавам – няколко дни наблюдавам какво се случа в обществените медии за зелените коридори“, отчете проф. Ангелов.

„Преместихме този коридор следобед след съгласуване с Асоциацията на магазините. Сега разбираме, че този коридор носи несъгласие в магазините. Задавам си въпроса – Къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, с която бяхме съгласни всички? Трябва да пазим живота на възрастните хора, те са най-уязвими. Аз също ходя по магазините. Виждам, че има струпвания. Защо, за Бога чакат, защо не се проявява разбиране? Това ограничение преследва медицински цели. Няма логика – тези хора са по автобусите, задавам си въпроса за целесъобразността на тази мярка. Къде сбъркахме, след като въведохме една мярка, за да могат всички да бъдат доволни? Сега отново експертите мислят как тази мярка да има медицинска целесъобразност. Ние сме във война и трябва да спасим колкото се може повече български граждани с мерките, които са възможни“, обясни повече министърът за зеления коридор за пазаруване на старите хора.

Здравният министър показа графика за заболяемостта за последните две седмици на 100 000 души.

„В момента тя е направена в зависимост от стъпките, които следваме“, обясни той.

В някои области вече се пристъпва и към създаването на специални болници само за заразени с коронавирус. Габрово и София-град имат заболяемост над 1000 на 100 000 души, съобщи притеснен здравният министър.