Може ли имунната система да отслабна вследствие на социално дистанциране?

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Учени от университета Йейл отговарят на въпроса

Може ли социалното дистанциране да отслаби имунната ни система? Според изследователи от университета Йейл отговорът е – не.

Някои хора се притесняват, че липсата на социални контакти с околните ще отслаби имунната им система, като намалява активния досег с бактерии и микроби. Но дори и ако стоите на разстояние от метър и половина от околните или прекарвате по-голямата част от времето си у дома, организмът непрекъснато взаимодейства с бактерии и микроби, които обитават външната и вътрешната околна среда, пише Асошиейтед прес, предава NOVA.

- Реклама -

„Постоянно сме изложени на микроби“, казва Акико Ивазаки, изследовател на имунитета в университета Йейл. „Имунната ни система постоянно е предизвиквана“.

„Ефектът на ваксините от детството и друг вроден имунитет също е дълготраен и не изчезва просто защото спазваме дистанция от околните по време на пандемията“, добавя Ивазаки.

Експерти съветват желаещите да укрепят имунитета си по време на пандемията да се заемат с управление на стреса, здравословно хранене, редовни физически тренировки и да спят достатъчно.

„Точно тези неща влияят на имунната система“, казва Ивазаки. Ваксината срещу сезонния грип може да ни предпази от още едно потенциално заболяване.

- Реклама -