Екатериха Захариева: Скопие не може да очаква нашата подкрепа, докато не получим правни гаранции

44

Темата за Северна Македония отново бе коментирана от вицепремиета Екатериха Захариева, но тозип път в парламента

„Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че политиката ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и стартиране на преговори за членство“. Това заяви пред депутатите в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която бе извикана на изслушване, за да даде актуална информация пред депутатите за отношенията ни с нашата съседка, предават от NOVA.

„Българските национални интереси в РС Македония са обект на обществен и политически консенсус, пресичащ през поколенията външната политика на България, залегнал в декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Тази декларация е пример за приемственост във времето и на междупартиен консенсус, с който малко държави могат да се похвалят. Те ни дадоха и необходимата политическа тежест да отстояваме уверено националния си интерес в разговорите си със Скопие“, отбеляза Захариева.

Тя бе категорична, че страната ни е положила всички необходими усилия, за да постигне едно качествено ново начало в отношенията си с РС Македония – от признаването на нейната независимост, през подаването на ръка за помощ и българското председателство на Съвета на ЕС, до помощта ни за справяне с COVID-кризата.

Според външния ни министър България винаги е демонстрирала „последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност“. „Независимо от всички наши прояви на добросъседство, Скопие не промени същността на своята политика към България. Ангажиментите към страната ни запазиха единствено декларативен характер, а по същество Скопие продължи политика си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции. Имаме дълъг списък от случаи, в които те не се придържат от подписани двустранни документи“, каза още Захариева пред депутатите.

По публикацията работи: Моника Цанкова