Спонсорирани

Ревматоиден артрит – основна информация

Ревматоиден артрит е разпространено заболяване, засягащо около 1% от населението и при жените се открива до 3 пъти по-често, отколкото при мъжете. Пикът на заболяването е около 40 години, въпреки че може да се появи на всяка възраст.

Често срещани симптоми при пациентите с ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит се характеризира с многоставен възпалителен процес, обикновено симетричен, особено в малките стави на ръцете и краката. В същото време повечето пациенти развиват възпаление и в други стави: 

  • раменете;
  • лактите;
  • бедрата;
  • коленете;
  • глезените.

Възпалението се характеризира с болка, придружена от локална треска, подуване и зачервяване. Болката обикновено се появява в покой, достигайки своя връх в средата на нощта и към сутринта, със значителна и типична сутрешна скованост. 

Без лечение на възпалителния процес могат да настъпят необратими промени в ставите, с развитие на деформации и ограничения в обхвата на движение на ставите. Има и други прояви на болестта, с извънставно участие като очи, бели дробове и др.

Как се поставя диагноза ревматоиден артрит

Диагностиката става с помощта на типичната клинична история, констатации на възпаление в ставите при физикалния преглед и лабораторни тестове, показващи възпалителен процес с повишено утаяване на кръвта и други индекси. 

При около 70% от пациентите „ревматичният фактор“ може да бъде открит в кръвта. Това е антитяло (протеин), което потвърждава диагнозата ревматоиден артрит при пациенти с подходяща клинична картина, но само по себе си не е достатъчно за поставяне на правилната диагноза, тъй като се появява при широк спектър от заболявания и дори може да се намери в кръвта на здрави хора. 

През последните години е добавен по-специфичен кръвен тест за диагностициране на ревматоиден артрит. Констатациите от този тест могат да присъстват много години преди заболяването за се прояви и следователно могат да доведат до бърза диагноза още при появата на симптомите. 

В какво се състои лечението

През последното десетилетие лечението на ревматоиден артрит е претърпяло истинска промяна. Лечението има за цел да постигне ремисия или ниско ниво на активност на заболяването. Това е в съответствие с индексите, които включват броя на чувствителните и подути стави, оценката на лекаря и индексите на възпалението. За да се постигне целта е необходимо да се прави оценка на пациента на всеки 3 месеца. 

Лечението се основава на препарати, които променят хода на заболяването, наречени Модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs). 

На първия етап синтетичните DMARD, се използват като еднократна обработка или в комбинация. Обикновено е приемливо да се опитат до 3 синтетични препарата. Ако целта не бъде постигната, е възможно да се премине към биологични терапии, които включват няколко групи препарати.

Като част от терапията могат да се използват и стероиди с ниски дози, за да се постигне бързо подобрение на възпалителния процес.

В заключение

Ревматоидният артрит е сравнително често срещано заболяване, което причинява страдание и без лечение може да доведе до физически ограничения. През последните години се наблюдава голям напредък в лечението на ревматоиден артрит, като способността в повечето случаи е да спира процеса. От голямо значение е лечението на ранните стадии на заболяването, за да се предотврати увреждането на ставите и да не се влоши качеството на живот на пациента.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца