Захариева: България не може да одобри проекта на преговорна рамка със Северна Македония (ВИДЕО)

blank
Снимка: Facebook
- Реклама -

Министърът на външните работи заяви, че страната ни е отворена за преговори, но компромиси са нужни от двете страни

Можем да одобрим преговорната рамка с Албания, тъй като считаме, че са изпълнили голяма част от поставените условия. България, на този етап, не може да одобри проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева относно позицията на Република България по точка „Разширяване“ на днешния Съвет „Общи въпроси“.

Според нея предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде отразен в настоящия си вид. Позицията на Република България се основава върху рамковата позиция на парламента.

- Реклама -

„Тя е известна в публичното пространство над една година, както на колегите и от Северна Македония. Настоявахме да залегнат три основни условия – придържане към формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на договора, както и че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка. „, обясни Захариева.

Външният министър подчерта, че страната е отворена за преговори и намиране на решения, но компромиси са нужни от двете страни. Тя е припомнила на днешния съвет как по време на българското председателство страната е положила огромни усилия да върне на дневен ред темата „Разширяване на ЕС“.


Видео: NOVA

- Реклама -