Проф. Балтов разясни защо много млади хора са интубирани и отхвърли тезата на доц. Мангъров

1569

Според директора на „Пирогов“, младите хора не спазват стриктно мерките и не търсят лекарска помощ навреме

Няма болница в момента, която да е чиста. Болните, които влизат не знаем дали са чисти. Може да има инсулт и да е положителен за ковид, хирургична операция – положителен за ковид, счупване -положителен за ковид. Това заяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в ефира на bTV по повод протест на медиците от Онкоболницата в София заради реорганизирането на здравното заведение.

„Техните притеснения са, че цялата болница ще стане за Kовид. Това не е така. Те ще се грижат за онкоболните, заразени с ковид. Няма да пламне цялата болница, ако се спазват мерките. Трябва да има зелени коридори. Много малко, около 10% са предвидени за това в Онкоболницата. В „Пирогов“ например са 51%.“, уточни проф. Балтов.

„Проблемът не е в медиците. Около 400 колеги от „Пирогов“ са прекарали ковид, много малка част от тях – 7 са заразени във вътрешна среда. Заразата е по-скоро вън. По-лесно се заразяваме вън, отколкото като спазваме мерките вътре. Повечето от нашите колеги се заразяват вън“, коментира още той.

„Силно се надявам, че пикът на пандемията сме го доближили, или сме близко до него, но носенето на маски е най-големият враг на пандемията. Носенето на маски не позволява разпространяването на аерозолите, които са натоварени с коронавирус. Това са спекулации, че мине ли през маската, вирусът ще ни зарази.“

„Аз съм лекар 25 години и нося маска. Трислойната маска не позволява на аерозолите да преминат. Носейки маска намаляваме възможността да се инфектираме. Увеличава се възможността да се заразим и да го изкараме по-лесно. Ние носим трислойна маска, защото работим в среда. Но една текстилна маска е напълно достатъчна“, посочи той.

„Искаме хората да разберат, че правим всичко възможно да се борим за тяхното здраве, но и те трябва да направят нещо да ни помогнат“, призова шефът на „Пирогов“.

„В момента са разкрити 446 легла, от които 46 са за апаратна вентилация. От тях 226 легла са заети вече. Като цяло се повишават смъртните случаи в болниците. На 2-3 седмици след нарастване на случаите, около 5% от случаите са.

Много от случаите на хора закъснели с лечението с разпространение в беля дроб. Има и двата варианта. Първите, при които се развива т. нар. „цитокинова буря“ и за съжаление в голяма част от тях се стига до летален край, независимо, че се ползва ремдесивир и кръвна плазма“, посочи проф. Балтов“.

„Имаме много млади хора, които са интубирани. Предполагам, че са такива, които масово не са спазвали мерките. Те издържат много време, без да потърсят лекарска помощ, не като възрастните хора, и когато дойдат при нас, състоянието им е много тежко. Пренебрегвали са, че имат много лека температура, че са имали лек задух. Това говори за недоглеждане на своята физика“, заяви той.

Проф. Балтов отново изказа несъгласие с тезата на доц. Мангъров, че трябва при такова положение да изчакаме да ни мине.

„Аз не споделям мнението на доц. Мангъров и изказвам публично това несъгласие. Доц. Мангъров има своите възгледи, но и той лекува в Инфекциозна болница, където има 90 легла“, уточни проф. Балтов.

По публикацията работи: Моника Цанкова