Лекари настояват за още денонощни аптеки

69

Според представители на Българският лекарски съюз /БЛС/ наложително е в България да се отворят денонощни аптеки, в борбата със заразата.

Ето какво пишат лекарите в позицията си:

БЛС е категоричен, че в интерес на българските граждани е в най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението,  предаде NOVA.

„В подобна неравностойна битка е от изключителна важност всички ресурси на системата у нас да дадат своя принос за справяне с кризата. В тази връзка БЛС споделя тревогата на председателя на Българския фармацевтичен съюз – проф. Асена Сербезова във връзка с ограничената възможност за изпълнение на спешни рецепти и „невъзможността граждани да могат да влязат в аптека през 50% от нейното работно време.“