Има ли недостиг на лекарства у нас: ВАП сезира здравния министър, агенцията по лекарства и НАП

110

Причината за исканата проверка е образувана преписка по информация в медиите за сериозен недостиг на лекарства

Върховна административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за лекарствата /ИАЛ/ и директора на НАП да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната, съобщиха от прокуратурата.

Причината за исканата проверка е образувана преписка по информация в медиите за сериозен недостиг на лекарства.

Проверката трябва да установи още, ако има недостиг дали той се дължи на задържането на лекарства от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки. Също така трябва да се установи дали има засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти.

От прокуратурата уточняват, че Министерството на здравеопазването им е изпратило данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Като по тази линия съдействие ще окаже НАП.