България е на 7-о място по 14-дневна смъртност в ЕС, наравно с Франция и Испания (ВИДЕО)

260

Започна редовният брифинг с информация за разпространението на COVID-19 у нас

Здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнасят последни данни за разпространението на коронавируса в България и мерките за овладяването на заразата.

Очаква се към брифинга да се присъедини и проф. Мангъров.

По думите на здравния министър се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на броя на излекуваните пациенти от коронавирус.

„Към вчерашна дата болничните легла за неусложнени пациенти са заети на 40%, а интензивните легла на 23%. Най-голям процент на използваемост на леглата се наблюдава в областите Благоевград, Габрово, Перник, Търговище, Разград и Шумен“, уточни той,

„Общият брой на медицинския персонал, който до момента е с положителни проби е 3489 души. 1802 са активните случаи. До момента имаме починали 22 души сред медицинския персонал“, обяви здравният министър.

„Намираме се на едно от средните места в ЕС по отношение на 14-дневната заболеваемост и на 7-о място по 14-дневна смъртност“, продължи той.

„Мерките, които взехме вчера, са продукт на задълбочени анализи и разговори със засегнатите страни“, каза още проф. Ангелов и добави: „Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. По отношение на този ефективен контрол ние сме предприели следната организация – в училищата сме възприели, че във всички училищи, където имаме 15% заболеваемост на учениците, се извеждат в електронна среда на обучение.“

„Отделните медицински щабове по области и общини имат възможност да надграждат тези мерки с по-сериозни, като имат възможност да извездат училищата в електронна форма с решение на техните щабове и заповед на министъра на образованието“, уточни министърът на здравеопазването.

Проф. Ангелов обясни и мотивите за решението да се въведе зелен коридор за възрастните хора да пазаруват. По думите му коридорът ще е от 08.00 до 10.00 часа, но ако има мъгли и заледявания, коридорът ще бъде преместен от 14.00 до 16.00 часа. Коридорът пък ще бъде удължен като времетраене, ако има струпване на възрастни хора пред магазините.