Закриват Координационния COVID-19 център в столичната Инфекциозна болница

80

За предстоящото закриване съобщи директорът на Спешната помощ в столицата доктор Георги Гелев

Координационният COVID-19 център в Инфекциозна болница вече е изиграл своята роля и ще бъде закрит.

Това съобщи на днешния брифинг на Националния оперативен щаб директорът на Спешната помощ в столицата доктор Георги Гелев.

Това се прави на фона на фургоните пред болниците и COVID-зоните в поликлиниките, посочи още той.

Досега този център разпределяше линейните със заразени с коронавирус.

В момента хората сами се насочват към болница, затова няма нужда от пренасочване на линейките, тази функция ще се изпълнява, както преди епидемията, от Регионалния координационен център в Спешната помощ в София, съобщи Гелев.

Раздадени са радиостанции на лекарите в линейките, чрез които те ще си комуникират с центъра и с болниците, посочи и министър Ангелов.

Има известно отслабване на натиска върху здравната система от страна на болни и съмнително болни от COVID-19, съобщи още доктор Гелев.

Като цяло повикванията на спешния телефон 112 намаляват, но се увеличават тези за пациенти с коронавирус.

Като цяло обаче намалява броят на хоспитализираните.

От последната нощ 210 са повикванията за коронавирус, на фона на общо 320 повиквания, от които 24 са настанени в болница, отчете доктор Гелев.

Катастрофите не са спрели, инфарктите и инстултите не са намалели, а когато една болница е заета с COVID-19 над 50%, това води до дефицит на лечението на другите болести, предупреди той.

По-истерично се възприема COVID-19. Да, има усложнения, има смъртност, но това важи и за останалите болести, посочи още доктор Гелев.