Вълчев с коментар за маските в час (ВИДЕО)

75

Той съобщи, че през следващата седмица ще бъде обсъдено дали маските в час да не станат задължителни

„Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително”. Това заяви министърът на образoванието и науката Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

„В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час”, каза още той.

„Факт е, че имаме много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите”, посочи Вълчев.

„Предложихме на областните щабове и варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици“, каза още той.

„През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и сезонните грипни вируси. Тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда“, предположи Красимир Вълчев.

Той обяви, че не е обсъждан вариант за намаляване на лятната ваканция. „Всички варианти по принцип са възможни, но това е краен вариант. Засега не се обсъжда и удължаване на зимната ваканция“, допълни образователният министър.

По публикацията работи Снежина Раева