Министърът на транспорта с подробности: Кои превозвачи са най-тежко засегнати от кризата

61

По домитър на министър Желязков, най-силно засегнати са железниците

Транспортният бранш представлява превоз на хора и стоки. По време на пандемията най-силно засегнато е свободното движение на хората заради ограниченията и самоограниченията. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Най-силно засегнати са железниците – около 20-30% по-малко пътникопоток. Силно засегнати са автобусният сектор, както и авиопревозвачите, заяви той.

В този период, в който има намаляване на приходите на превозвачите, намесата на държавата е много чувствителна. Искам да уверя превозвачите, че следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени, посочи Желязков.

В момента реализираме една мярка, с която автобусният бранш ще бъде подпомогнат с 30 млн. лева. Това е пряка помощ, като размерът ще е достатъчен, за да покрие оборотните средства. За следващата година компенсациите са в размер на 1 млн. лева за крайградските линии и такива в труднодостъпни местности. Стоим твърдо зад бранша във всичките му компоненти, подчерта транспортният министър.

Той поясни, че се водят преговори с Турция за допълнителни разрешителни за търговия в сектора на тежкотоварните превози. Работи се и по осигуряване на средства за ликвидност в размер на до 2 млн. лева. Най-важното при товарните превози е създаване на условия за преодоляване на административните бариери, както и преодоляване на ефекта от пакета „Мобилност“. Искам да уверя колегите от бранша, че ще извоюваме най-доброто е рамките на законодателството, което ще осигури оцеляване на българския бизнес, каза още Росен Желязков.

По публикацията работи: Моника Цанкова