Манолова: Борисов да разпореди оттегляне на новия Закон за ВиК

144

Манолова и Йордан Йорданов от Шумен оставиха пред Министерски съвет за Бойко Борисов бутилка с мътна питейна шуменска вода, която жителите на града отдавна не използват за пиене

Борисов незабавно да разпореди на регионалния министър да оттегли новия Закон за ВиК и да уволни всички, които са участвали в подготовката на този проект на закон. Освен, че е юридически неграмотен, той нарушава правата на българските граждани и е срещу тях.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в София днес по повод новия Закон за ВиК, с който цената на водата ще се увеличи.

Според Манолова този закон е опасен за българските граждани, защото нарушава техните потребителски права и ще доведе до поскъпване на водата и национализиране на общинските ВиК-дружества.

С този закон се въвеждат три такси за достъп до вода. Те наподобяват сградната инсталация при „Топлофикация“ – дори и да не се използва услугата, ще се плаща достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция, обясни още тя. Манолова допълни, че таксите за достъп няма да са обвързани със социалната поносимост на цената на водата, няма да имат таван и ще се определят както реши властта. В Закона за ВиК липсва и обяснение какво е „беден потребител“ и кой ще получава водна помощ, каза още тя.

Буди недоумение защо се предвиждат индивидуални договори за промишлените потребители, а за битовите потребители няма. Има договори за Общи условия, но ВиК-дружествата не са длъжни да ги обявяват на сайтовете си и те могат да бъдат тайни. Не е ясно дали в тези Общи условия ще има изискване за качеството на водата, защото в Закона няма предвиден механизъм, ако водата е с лошо качество, да е на по-ниска цена или ако няма вода, да не се плаща такса достъп, обясни още Манолова.

Тя подчерта, че се предвижда и създаване на „нова КЕВР“ от трима души, която да е само за водата. Тя ще се избира от парламентарното мнозинство и мнозинство от двама души в нея ще решават цената на водата в различните населени места. Решенията на тази КЕВР няма да могат да се обжалват в съда и на потребителите им остава единствено да плащат, обясни Манолова.

По думите й особено опасно в новия Закон за ВиК е национализирането на общинските ВиК-дружества. Централизира се корупцията във ВиК-сектора. Хората си искат общинските ВиК-дружества, а в други общини се борят ВиК-дружеството им да стане общинско, допълни председателят на „Изправи се.БГ“.

Манолова обясни, че новият закон предвижда и нови дирекции за събиране на задълженията за вода. Създава се нова писта, ако потребител не си е платил водата, ВиК-дружеството да може да го осъди. След това колектори и частен съдебен изпълнител да събират дълговете, допълни тя.

Председателят на Инициативния комитет в Шумен Йордан Йорданов подчерта, че в областта често няма вода с дни, а когато има, тя е мътна и негодна за пиене. 60 населени места в Търговище и 40 населени места в Шумен са без вода цяло лято. За какво ще плащаме тези нови такси достъп?, заяви Йорданов и добави, че и в момента в Шумен се плаща една от най-скъпите води в България – 3,52 лв.

Манолова и Йордан Йорданов от Шумен оставиха пред Министерски съвет за Бойко Борисов бутилка с мътна питейна шуменска вода, която жителите на града отдавна не използват за пиене.

От Инициативния комитет в Самоков съобщиха, че са вдигнали цената на водата с 1 лв. Вдигането на цената трябва да е чрез обществено обсъждане, което да е обявено публично и ясно. Писахме писмо, че искаме ВиК-Самоков да се отдели от ВиК-София. Областният управител обаче ни каза, че не може да го позволи. Той не е дерибей, който да командва. Той трябва да защитава интереса на гражданите, заявиха още от Инициативния комитет в Самоков.