Навършват се 42 години от гибелта на 65 души във водите край Варна

721

Днес се навършват 42 години от онзи трагичен 7 ноември 1978г., когато във водите на канала, който пресича Белослав намират смъртта си десетки хора. Трагедията се случва на Димитровден. 

Това е един от най-трагичните водни инциденти у нас за последните десетилетия. При обръщане на понтонен мост между двата бряга на Белослав загиват 65 души, удавени в студените води на плавателния канал.

Главната причина за инцидента е неспазване на правилата за движение по подвижната пешеходна пътека над канала в Белослав.

 Хиляди хора от региона са в Белослав, празнуват панаира на селището, разделено на две от канала море-езеро. Къщите са от едната страна на канала, а жп гарата и шосето – от другата. Към 18 часа стотици хора се насочват към отсрещния бряг за извънредния влак до Варна., предава DarikNews.

Връзката между двата бряга става с пешеходен понтонен мост и ферибот, но никой не иска да чака плаващата платформа и всички хукват по моста към пристигащия влак. Дългият 150 метра мост се накланя и преобръща. В дълбокия над 12 метра плавателен канал падат стотина души, сред които жени и деца.