СДС: Правителство да наложи вето на преговорите на Северна Македония с ЕС

50

СДС призовава българското правителство да наложи вето на започването на преговори с Република Северна Македония за присъединяването й към ЕС

Това заявиха в официална позиция от синята партия.

Това се случва, след като външният министър Екатерина Захариева заяви категорично, че на този етап няма как България да се съгласи да даде начало на преговорите за влизане на съседката ни в ЕС.

„Страната ни подкрепя държавите от Западните Балкани по пътя към ЕС, но не и без определени условия. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 г., но той не се изпълнява. В Скопие се опитват да избягат от него“, мотивира се тя.

„СДС, неговият президент д-р Жельо Желев и неговото правителство, с премиер Филип Димитров, първи в света признаха независимостта и териториалната цялост на Република Македония. Президентът Петър Стоянов и правителството на ОДС подкрепяха неизменно Република Македония в тежките времена, когато беше застрашена нейната териториална цялост. Първата Декларация за добросъседство между Република България и Република Македония беше подписана през 1999 г. от правителството на ОДС“, пишат по този повод още от партията, оглавявана от Румен Христов.

„Въпреки тази добронамереност, ние сме свидетели на 28 години злостна антибългарска политика, реторика и репресии към всеки, който дръзне да има куража да е позитивно настроен към България. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 г. е системно нарушаван и омаловажаван от страна на Скопие. Цялата добронамереност на България, която винаги е била моторът за интегриране на Република Северна Македония в евроатлантическите структури, която определи Западните Балкани като приоритет на европредседателството си, среща незачитане и неуважение“, допълват от СДС.

Според тях липсата на желание за преодоляване на наслоените двустранни проблеми и опитите за дребно балканско хитруване показват, че Република Северна Македония не е готова за ЕС.

„Видимо, управляващите и опозицията в Република Северна Македония, не осъзнават какво е Европейският съюз, неговите ценности и правила. СДС счита за дълг на българското правителство да наложи вето на началото на преговорите за членство на Република Северна Македония“, завършва позицията на синята партия.