ДПС отказва да участва в работата на парламента от другата седмица

71

По време на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов, заяви, че от другата седмица ПГ на ДПС няма да влиза в пленарна зала

„Очакваме министърът на здравеопазването да ни информира имало ли е карантинирани народни представители по време на днешната регистрация“, каза той.

Халил Летифов посочи, че докато не получат тази информация народните представители на ДПС няма да присъстват в зала.

Относно днешното им участие в заседанието на Народното събрание, той поясни, че така или иначе днес вече са в пленарна зала, но в много редуциран състав.

„Дотолкова, доколкото се гледа бюджет, ще присъстваме само няколко колеги, които ще участваме в дебатите. Всички останали колеги вече не са в сградата на Народното събрание“, обяви Летифов.

„Другата седмица ние няма да участваме в работата на Народното събрание, освен ако няма някаква извънредна ситуация, която да налага това“, коментира депутатът.

Колегата му Хамид Хамид обясни, че поводът за напускането им на парламента не е само съмнението за осигуряването на кворум с карантинирани лица или заразени лица.

Днес при разглеждането на второ четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение беше отхвърлено предложение на ДПС, свързано със Закона за политическите партии. От движението предлагаха при обявена извънредно положение, да се спрат сроковете, предвидени в закона, в които Софийският градски съд може да постанови разпускане на политическа партия. Те мотивираха предложението с противоепидемичните мерки, които не позволяват организирането на партийни събития, при които се събират повече от 30 души.

По време на брифинга Хамид коментира, че предложението е било тотално отхвърлено, само защото касаело партийни мероприятия на ДПС.

„Искам да напомня за историческите факти от близкото и далечно минало – всяка диктатура е започвала с посегателство върху конкретни политически субекти“, категоричен бе Хамид.