Oткриха няколко разновидности на Covid-19

529

От грипоподобно заболяване, през болки в мускулите и ставите, до пълна загуба на обоняние и вкус – COVID-19  може да се прояви по различен начин при отделните хора

Учени от Медицинския университет във Виена подредиха симптомите на заболяването в седем групи, пише Deutsche Welle, цитирани от Нова телевизия. Авторите на проучването са изследвали антителата в организма на хора в продължение на 10 седмици, след като те са се преборили с коварната зараза. Какви са резултатите от изследването и различните проявления на опасния вирус:

Първият вариант на COVID-19, според учените, се отличава със симптоми, характерни за сезонния грип – повишена температура, обща отпадналост, кашлица.

Втората форма се отличава с това, че се проявяват предимно симптоми като хрема, кихане, запушен нос или неприятно усещане за пресъхнало гърло.

Третият вариант на COVID-19 се изразява само или предимно чрез болки в мускулите и ставите.

Четвъртият вариант се проявява чрез ясно изразени възпаления на очите или на лигавиците.

В петия комплекс от симптоми са групирани проблеми, засягащи белите дробове – например възпаление на белия дроб или остър задух.

Шестата форма на заболяването води предимно до проблеми в стомашно-чревния тракт – разстройство, усещане за тежест в коремната област, които понякога са придружени и от главоболие.

Седмата форма на COVID-19 се характеризира със загубата на обоняние и вкус. По отношение на тази група учените установили, че от тези симптоми страдат предимно хора с относително „млада имунна система“.

Последиците за имунната система: 

Учените посочват, че вирусът Sars-CoV-2 оставя своего рода отпечатък в кръвта и имунната система на възстановяващия се от болестта. Така например броят на белите кръвни телца, които са специализирани за борба срещу патогенните бактерии, е значително по-нисък от обичайния у хора, които са преболедували COVID-19.

Затова пък у тях остават силно активни клетките, които пазят информацията за прекараното заболяване, както и онези, чиято задача е да унищожават зоните, нападнати от вируси.

Колкото по-висока е е била температурата на болния от COVID-19, толкова по-голям брой антитела създава организмът му срещу вируса.

Тези имунологични промени навярно биха могли да помогнат за изясняването на късните последици от COVID-19. Защото дори седмици след като оздравеят, много пациенти продължават да страдат от отпадналост, да имат неврологични или сърдечно-съдови оплаквания.

Учените подчертават, че техните нови резултати биха помогнали да се разберат по-добре механизмите на заболяването, а евентуално и да допринесат за разработването на потенциални ваксини.