Кмет стана доброволец в Covid отделение

70

Кметът на Свищов Генчо Генчев влиза като доброволец в COVID – отделението на общинската болница „Д-р Димитър Павлович“

Той е взел решението след призива на здравния министър, хората от администрацията да съблекат костюмите и да влязат в лечебните заведения за да помагат на лекарите и медицинския персонал на първа линия.

„В тези тревожни моменти моята роля е да давам най-вече психологическа и логистическа помощ на хората, които в продължение на седмици не излизат от отделението в което се лекуват заразените с COVID-19″, чийто брой се увеличава, а натоварването на персона е изключително голямо“, каза  Генчев.

Той уточни, че в момента в отделението се лекуват 9 души, един пациент в критично състояние е транспортиран в Областната болница във Велико Търново, а още трима с изразена симптоматика, очакват резултатите от лабораторните тестове, предава Новини.бг.

Болницата има сключен договор с изявен лекар инфекционист, който консултира екипа на отделението. Предстои да бъде разкрито още едно COVID – отделение с 15 легла. За оборудването му е обявена дарителска сметка, уточни Генчев и благодари на всички, които към момента са предоставили материална и финансова помощ.

Той подчерта, че болницата изпитва недостиг от лекари, медицински сестри и санитари, като припомни, че продължава набирането на доброволци.

От днес детското отделение при МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ продължава своята лечебно-диагностична дейност след десетдневно прекъсване заради карантина на завеждащия отделението.

Лечебното заведение в Свищов работи при строг противоепидемичен режим, включващ щателна текуща дезинфекция, редовно проветряване и използване на пълен набор лични предпазни средства.