Бивш здравен министър: Несправедливо е, че спряхме плановите операции преди затварянето на нощните заведения

60

Това е част от коментара на бившия здравен министър Мими Виткова относно взетите мерки в борбата с COVID-19

Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с Covid-пациенти. В момента го използваме нерационално. Това мнение изрази пред БНР бившият здравен министър Мими Виткова.

От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, заяви Виткова.

„Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света“, коментира тя в предаването „Преди всички“.

Мими Виткова смята, че системата отдавна е блокирана.

„Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми. Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм“, каза тя.

Мими Виткова не мисли, че назидателен тон няма да се решат проблемите, имайки предвид заканите на здравния министър проф. Костадин Ангелов да започне обиколка по болниците и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус. Виткова е убедена, че лятото е било пропиляно вместо да се направи добра организация за есента и зимата.

„В огромен дефицит сме на медицински сестри“, посочи Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това.

„У нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината. Хубаво, ще влезе здравният министър и 10 депутати. А сестри откъде ще намерим?“, коментира още бившият здравен министър.

Мими Виткова смята лятото за пропиляно за организация на здравната система, за да е готова наесен.

„Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо. Не ми се ще да изпаднем в ситуация да избираме между живота и глада“, каза още тя.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова