Колимечкова: На днешното време повече от всякога са ни необходими будители. Българският дух е жив

164

О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти, сяйни благородни,
вий сте наш`те знамена
нам за вечни времена.

Добри Христов

 

Йорданка Колимечкова е историк. Дългогодишен учител по история в гр. Вълчи дол, обл. Варна. Общественик и автор на няколко книги за историята на региона. Тя е извор на знание, което се предава от поколение на поколение. Дали го е получила от своя баща, който живя над 100 години и беше известен със своята мъдрост! Интервюто с г-жа Колимечкова проведохме на връх рождения й ден 31 октомври 2020г.

Уважаема г-жо Колимечкова, откриваме ви във Вълчи дол, там където е преминала вашата кариера като учител, общественик и краевед. Какво бихте споделили за празника пред нашата медия:

Йорданка Колимечкова: 1 ноември е денят на народните будители. Този светъл празник води началото си от далечната 1909г. Чествал се е изключително тържествено. Най-напред е бил в чест на народния будител Свети Иван Рилски. 13 години по-късно е обявен за официален празник. Така е, но години наред 1 ноември е бил в забвение. А ще ми позволите ли да цитирам едно мое любимо стихче, което съм казвала и на учениците си?

Росен Гацин: Да, разбира се.

Йорданка Колимечкова:

“За будителите се сещаме рядко
и прекланяме рядко глава.
Коленичим на бързо и кратко
и забравяме миг след това.”

Росен Гацин: Понякога, а и не само понякога, се отнасяме точно така, както го казахте с тези няколко реда.

Йорданка Колимечкова: Радостно е, че не забравят всички, а отбелязват празника 1 ноември като Ден на народните будители. Аз мисля, че народни будители е имало винаги, има ги, ще ги има и занапред.

Росен Гацин: Мислите ли, че и днес има будители?

Йорданка Колимечкова: Има, разбира се! Тъкмо сега са ни нужни те. Кога, ако не сега! Нека да будят народната свяст, нека да будят народното съзнание и да се чувстваме винаги българи. Такива будители са и краеведите.

Росен Гацин: Споделете с нашата аудитория за краезнанието.

Йорданка Колимечкова: Краезнанието е всестранно, интердисциплинарно научно направление, чрез което се изследват отделни селища, градове и села в дадена област. За целта е необходимо да се съберат сведения от публикации архиви, устни информации от местни жители.

Краезнанието е опознание на даден район, а хората, които извършват тази дейност се наричат краеведи. В България има и Съюз на краеведите създаден на 7 септември 1991 г. в Търново. Един от инициаторите е варненецът Алеко Константинов (б.а. Алеко Константинов Константинов роден през 1930 г., починал през 2016г. Известен български краевед, автор на стойностни изследвания). Той беше истински народен будител. За съжаление, след смъртта на председателя проф. Марин Ковачев, работата на Съюза замря.

Росен Гацин: Силни думи!

Йорданка Колимечкова: Този празник е единственият сам по себе си. Единствен на народните будители, както е уникален по своята същност и 24 май.

Росен Гацин: Госпожо Колимечкова, казахте, че и днес има народни будители. Какво бихте им пожелали Вие, като учител класик?

Йорданка Колимечкова: На този хубав ден нека да си пожелаем да опазваме българското, традициите ни, обичаите ни. Пожелавам да пазим духа. Нека празникът се празнува винаги и не изпада в забвение. На всички учители, читалищни дейци, дейци на културата, словото и духа от сърце желая здраве, дръзновение и нови творчески успехи.

Росен Гацин: Благодаря за отделеното време, точно на рождения Ви ден, в нощта преди 1 ноември