Какви са прогнозите за астероида, който лети към земята

1243

 

Много хора се вълнуват какво се случва с потенциално опасния астероид 2018 VP1, който според прогнозата на НАСА ще се приближи на минимално разстояние до Земята в понеделник, най-вероятно ще изгори в атмосферата.

Прогнозата направи астрономът Леонид Еленин от Института по приложна математика към Руската академия на науките, предаде DarikNews.

„Размерът на астероида е около два метра. Ако е от най-разпространения скалист вид, той ще изгори в атмосферата“, каза Еленин пред ТАСС. Той уточни, че изводите се основават на данни за траекторията на астероида.

Астероидът привлече вниманието на специалистите през август, когато в НАСА уточниха траекторията му и стигнаха до извода, че през ноември той ще прелети опасно близо до Земята – на около 420 хиляди километра. По техните изчисления вероятността от сблъсък е около 0,41%, сравнително висока.

Според Еленин тази оценка е много приблизителна заради недостатъчната информация. Той не изключва възможността астероидът да навлезе в земната атмосфера над Китай, Мексико или Тихия океан. Да се проследи това обаче е сложно заради Слънцето, от чиято страна астероидът ще се доближи до Земята.