Симеон Дянков: Следващите две години ще са дефицитни

37

Бившия финансов министър Симеон Дянков изрази мнението си за проектобюджет предложен от правителството. По негови думи само социалната ориентираност не е достатъчна, за да имаме ефективни мерки за справяне с кризата, която ни очаква.

„Ако заговорим за новия български бюджет, дават се доста пари, не съм против това, но според мен следващите две години ще са дефицитни. Въпросът е как ще помагаме на бизнеса, защото много от мерките са социално ориентирани”, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков ексклузивно пред Николай Дойнов във Вашингтон.

Той е на мнение, че сега не трябва да се правят опити за помощ, а да има план как ще се действа при следваща вълна. Според него обаче в България това не е така и даде за пример мярката 60/40, за която правителството е отделило 4 месеца, за да я въведе.

„Добре е да има социални мерки, но нито децата, нито пенсионерите произвеждат национален продукт. Това го прави бизнесът. И ако не му се помогне сега, ще е твърде трудно след това”, смята Дянков.

Бившият финансов министър е на мнение, че светът не е бил подготвен за коронавируса и е изчаквал излишно.

„За съжаление тепърва се научаваме. Дори големи държави като САЩ тръгват лошо и се учат в движение. Тук мерките не са падали и почти всичко е затворено. Всички стоят вкъщи вече 7 месеца, а големите организации планират да отворят чак след година”, каза Дянков.

Той добави, че в САЩ е имало подценяване на вируса и от президентската администрация, за разлика от Европа. Според него по този начин кризата се е задълбочила и страната се е изправила бързо пред няколко вълни.

„Ако затворим отново, голяма част от секторите няма да могат да излязат от кризата. Икономиката е динамична, но много от бизнесите ще изчезнат. Може и други да се създадат, но това ще стане бавно”, обясни Дянков.