Щабът представи притеснителни данни за заболеваемостта от COVID-19 у нас (ВИДЕО)

255

От 10:00 часа днес се провежда ежеседмичният брифинг на здравните власти във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция у нас

В него взимат участие проф. Кантарджиев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и образователният министър Красимир Вълчев.

„Относителният дял на имунитета сред обществото е по-малко от 15%, което ни оставя далеч от колективния иминутитет. През последните 14 дни заболеваемостта надхвърли 120 на 100 000 и продължава да се покачва всекидневно. Последните дни имаме 220 заразени на 100 000“, разкри зам.-министър Пенков.

Той разкри, че сме на 10-о място по смъртност в ЕС и на 4-о на Балканския полуостров.

„В момента няма зелени области в България. Видин и Добрич са единствените в жълто“, коментира още той.

„Отчита се тенденция за нарастване на броя на починалите в страната, като само за последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50%“, добави д-р Пенков.

„Отчита се тенденция за нарастване на броя на починалите в страната, като само за последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50%.“

„Ежеседмично броят на хоспитализираните нараства с 1/3. Непрекъснато расте и показателят за пациенти в реанимационните отделения“, уточни заместникът на здравния министър Костадин Ангелов, който е под карантина.

„Към момента броя на заразените медицински лица в страната е над 2000. Това е над 5% от всички заразени в страната.“