Проф. Кантарджиев: Маските ще ни спасят и от коронавируса (ВИДЕО)

375

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев засегна три теми, свързани с коронавируса

„Никой не е много голям специалист в коронавируса. В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил от маските. Всички знаем, че не е приятно да ги носиш на носа си, но всички трябва да мислим за нашето здраве, за здравето на семейството ни и за здравето на околните“, обяви той.

„Да не се предозира с витамин Д, да не се прекалява с имуностимулатори. Който не издържа, да не гледа какво става с коронавируса в света. Нещата се преекспонират“, каза още проф. Кантарджиев и добави:

„Маската ще ни спаси и от коронавируса. Трябва да си луд, за да влезеш в бокса без маска. Най-важните са контролът и самоконтролът.“

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести обясни, че трябва да се предприеме използването на антигенните тестове. По думите му такива тестове трябва да ги има навсякъде. „Трябва да се хващат рано заболелите и да се изолират“, уточни той.

„Трябва да има контрол в метрото, градския транспорт и междуградския транспорт. Пътувал ли е някой в междуградски автобуси? Ами никой няма маски. Винаги съм казвал, че проветряването в пъти намалява шанса да се заразим, както и маските“, увери проф. Кантарджиев.

„Имаме 185 лаборатории, които работят с PCR диагностика в страната. Антигенните тестове ще отчетат, ако някой разпространява заразата. Референтната лаборатория е направила вчера 414 теста, от които 38% са положителни“, коментира той и допълни, че който има очила, по-добре да си ги носи на работа, защото те също предпазват, както и маската.

„Грипните вируси ще се развиват паралелно. Епидемичното разпространение на грипа е декември. Има бързи тестове, които бъркайки в гърлото, казват след 10 минути дали детето е с грип. Тези тестове трябва да се правят, но при тях най-важното е правилното взимане на материал от носоглътката“, обясни професорът и добави:

„Първите антитела, които се проявяват в кръвта, са на 10-ия ден отзаболяването. Ако след 40-ия ден имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма.“

„Тези, които се заразяват с маски или са били на отстояние, карат инфекцията по-леко. Сега излезе статия, която няма още медицински доказателства, но казва, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно получаваш имунитет без клинични симптоми на заболяването. Трябва да се замислят хората, които не носят маска, показват си носа от маската и ни се подиграват“, заключи Тодор Кантарджиев.