Протест в столицата: Десетки недоволни от промените в Кодекса на труда

97

Хората протестират срещу направените промени, една от които е, че се дава възможност за увеличение на извънредния труд

Десетки протестират срещу промените в Кодекса на труда в центъра на столицата в района на паркинга на Народното събрание между сградата на бившия Партиен дом и Националната художествена академия, предават от „Фокус“.

Хората са недоволни, тъй като с измененията се дава възможност за увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно, увеличение на периода на отчитане на сумираното изчисляване на работното време, разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени.

„Миналата седмица социалната комисия си гласува увеличението на извънредния труд на 300 часа и сумираното изчисляване на работното време на 12 месеца. Това позволява да се случва това, което видяхме, ако не се лъжа, преди 10 дни. Изморен шофьор на ТИР заспа на платното и в него се заби микробус. Трима човека си отидоха, 16 са ранени. Напомням случая и с акушерката, която беше преуморена и преби 4-дневното бебе. Има редица такива случаи във всички сектори. Най-уязвими са хората в производството, шивачките, полицаите, пожарникарите, хората на пътя“, отбеляза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. Тя нарече такива хора „живи бомби“.

„Очакваше се тази седмица промените да бъдат гласувани днес или утре финално в зала на второ четене. Доколкото знам, снощи, когато програмата е била публикувана, тази точка я няма. Надяваме се по този начин депутатите да си дават време да премислят това, което са решили да направят и да се откажат от тази античовешка мярка, която е заложена в Кодекса на труда“, допълни Григорова.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова