Не достигат легла за заразени с Covid-19 в Ямбол

59

По-строги мерки, заради повишения брой заразени с Covid-19, влизат в сила от днес в Ямболска област

Инфекциозното отделение на областната болница е пълно, а други лечебни заведения нямат разрешение да приемат Ковид болни, предава БНР.

Всички читалища и пенсионерски клубове прекратяват дейността си за две седмици, обяви след заседанието на медицинския щаб областният управител Димитър Иванов: „Със собствениците на тези заведения е предвидена среща със служители от Бюрото по труда. За да търсим вариант за тяхното подпомагане. Дали по мярката 60/40 или под някаква друга форма, тъй като самите те казаха: Ние сме готови да затворим, ако бъдем подпомогнати.“

До затягането на мерките се стигна след като бяха отчетени рекорден брой положителни проби – 43. Днес броят им е 26.

В държавната болница в Ямбол свободни легла почти няма, а другите две болници на територията на областта не могат да приемат с Ковид, уточни директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева.

„Единствено по клинична пътека 104 може да работи болницата в Ямбол „Св. Пантелеймон“, тъй като тя има и инфекционист. Това, което може да се приложи в създадената ситуация. Строго прецизиране на хоспитализираните болни. Единственото, което можем да направим е само пациенти, които са в тежко състояние с двустранна бронхопневмония да бъдат хоспитализирани“, каза тя.

Разпространението на заразата в Ямболско в момента е изцяло дифузно и няма локални огнища.

По публикацията работи Снежина Раева