Отровното трио проведе първа работна среща за организиране на граждански контрол върху изборния процес

64

На поканата на „Отровното трио“ се отзоваха представители на ПП „Има такъв народ“ и Гражданска платформа „Изправи се.БГ“

Проведе се първата работна среща на основните извънпарламентарни политически сили, които според социологическите агенции имат шансове за участие в следващото Народно събрание. На поканата на „Отровното трио“ се отзоваха представители на ПП „Има такъв народ“ и Гражданска платформа „Изправи се.БГ“.

На срещата се стигна до общата констатация, че нито една политическа или гражданска организация, извън властта, няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина. Затова обединение на ресурсите е реална необходимост.

В хода на срещата бе постигнато съгласие за:

– създаване на обща мрежа от доброволци – наблюдатели на изборния процес;

– бързо и прозрачно публикуване на заверени препис-протоколи от всяка секция;

– съхраняване на данните на два независими и защитени сървъра;

– създаване на екипи от юристи, които да обслужват в рамките на целия ден постъпилите жалби на граждани.

Общо бе становището на участниците, че недоверието в способността на днешното управление да проведе почтени и честни избори, изисква организирана гражданска съпротива. Предстои следваща работна среща, на която да се съгласуват още механизми за възпрепятстване на нарушенията и изкривяването на резултатите на предстоящите парламентарни избори.