Д-р Маджаров: Няма никакво основание да бъдат забранявани плановите операции (ВИДЕО)

35

Така коментира заповедта на здравния министър председателят на Българския лекарски съюз, като сподели какви всъщност са притесненията им

„Смятам, че вече няма никакво епидемиологично основание да бъдат забранявани плановите операции и приеми. Тревогата на Българския лекарски съюз е, че ще се случи това, което наблюдавахме пролетта, когато болниците бяха изцяло затворени. Пациентите в страната със заболявания останаха недиагностицирани и лекувани със закъснение”.

Така в ефира на сутрешния блок на Нова Телевизия председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира заповедта на здравния министър лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население да преустановяват плановия прием и плановите операции.

Според него сега болниците имат възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент.

„Тя е осигурена през цената на пътеката и с допълнителни 20 лева. Всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите”, каза още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС коментира и предложеният бюджет в перо „здравеопазване” за следващата година.

„Ако станем свидетели на този окончателен бюджет, който ни се предлага в момента от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, системата се очаква да бъде силно натоварена. Нещо повече – няма да може да осигурява базовите потребности по отделните видове дейности”, категоричен беше Маджаров.

„Ако коментираме параграфа, в който са предвидени изследванията – заложена е някаква мизерна сума. Всички знаем, че населението очаква да бъде масово тествано, за да може да се предотврати разпространяването на болестта”, допълни той.


Видео: NOVA

 

По публикацията работи: Моника Цанкова