Специалисти: Задава се люта зима

6451

Зимата все повече напомня за себе си. Сутрин температурите са ниски. Денят става кратък, а нощите дълги. Различни са прогнозите за предстоящия зимен сезон.

Според метеоролозите на „AccuWeather“ зимата, която наближава все повече. Техните очаквания са за снежен декември и по сухи януари и февруари. Бури, придружени със силни ветрове се очакват през януари и до средата на февруари, предаде vihrogon.bg.

Основният път на лошото време в цяла Европа ще се движи на юг, а многобройни бури ще се придвижат към Южна Европа и Средиземно море, но също така и към Балканите, пише tribune.bg.

„Мисля, че в сравнение с това, което сме виждали през предходните години в Испания, Португалия и Южна Франция, ще бъде много по-бурно“, твърдят експертите.

Сред големите градове в Европа, които може да изпитат силни бури тази зима, са: Лисабон, Мадрид, Барселона, Ница, Рим, Атина и Букурещ.

„Бурите ще застрашат живота и имуществото в целия регион“, пише метеорологичната служба. Бури ще има и в Италия, на Балканите и в Украйна. Особен риск от наводнения ще има през зимния период в Северна Италия и на Западните Балкани.

реклама
Наводненията вече се превърнаха в проблем за част от Южна Европа, с преминаването на бурята Алекс и щетите от свлачища и наводнения. Лошите метеорологични условия отнеха живота на двама души, пише CNN.

Въпреки прогнозата за бурна зима за Южна Европа, това не означава, че ще има сняг в региона, казват от „AccuWeather“. Дори и на Алпите той ще бъде значително по-малко, особено от италианската страна.