Зам.-здравният министър: Правителството взе мерки, остава само да ги спазваме

63

По думите на д-р Пенков, мерките са предприети заради притеснителния брой на заразени у нас

Засега здравната система има големи възможности по отношение на болничните легла, но има умора у колегите, въпреки която те продължават да са на работа. Така че легла има, въпросът е хората да не прегорят, но засега издържат като истински бойци – имат дух. Това сподели в ефира на bTV заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

„Да, имаме нужда от помощ, поради което искаме да се мобилизират студентите от медицинските университети, за да се грижат за пациентите. Разбира се, нови средства се предвиждат и за догодина – става дума за 1000 лева за колегите, които са на първа линия“, обясни д-р Пенков.

Той уточни, че за възнагражденията ще има определени критерии.

Има определени критерии, които се отчитат, за да може да се получат средства. Ако са приели много болни и парите ще са много. Трябва да участваш почти непрекъснато в процеса по лечение на пациенти с COVID, посочи заместник здравният министър.

„Числата са притеснителни и точно затова правителството и министърът взеха мерки. Въпросът е само да ги спазваме. Естествено, не можем винаги да спазваме дистанция. Затова, ако сме по-близко един до друг, трябва да ползваме маски“, коментира д-р Пенков резкия ръст на новозаразени у нас.

По думите му ваксини за грип има и те са при общопрактикуващите лекари, а тяхната бройка е с 50% по-голяма в сравнение с миналата година.

Що се касае до ваксината за COVID-19, д-р Бойко Пенков обяви, че се очаква до 3-4 месеца да бъде регистрирана първата ваксина в Европейската агенция по лекарствата на компанията „АстраЗенека“.

България има договорени 2,5 млн. ваксини и те ще бъдат безплатни за всички, които имат нужда, подчерта в заключение заместник-министърът на здравеопазването.

По публикацията работи: Моника Цанкова