Починалите от COVID-19 в страната надхвърлиха 1000 души (ВИДЕО)

268

Първия ден, в който носенето на маски и на открито става задължително, здравният министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев представят данни за разпространението на заразата и битката с вируса

В редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса участва и директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

„Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на COVID-19 на територията на нашата страна“, заяви министър Ангелов.

Той съобщи данните на M3 от последното денонощие и от началото на пандемията:

„1472 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. Направените PCR тестове през последните 24 часа са 8738. Това сочат данните в Националната информационна система. 1732-ма са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 107 са настанени в интензивни структури.“

„При 1727 лица – медицински служители, е констатиран COVID-19. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 45. От тях 14 са установени при лекари, 13 – при медицински сестри, 4 – при санитари, 4 – при фелдшери и 10 – при друг медицински персонал.“

„1048 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. 29 от случаите са от последното денонощие“, допълни министърът.

„Петте области с най-много случаи на хоспитализирани пациенти са: София – 425 случая, Пловдив – 208, Благоевград -197, Бургас – 97, Шумен с 82 случая.“

Министър Ангелов изтъкна, че в момента най-големият проблем е с медиците на първа линия – има недостиг, умора, голяма част от тях са заразени, болни, а някои са в реанимации, има и карантинирани такива.

„Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24/7. За нас, за всички, които имат нужда от тях. Ще настоявам кметовете в общини, където имаме сериозен недостиг на медицински специалисти да направят съвместно среща с директорите на лечебни заведения, с лекарите в доболничната помощ да намерят решения с назначаването им под някаква форма в лечебните заведения, за да помогнат на своите колеги и за този свой труд да получат полагащото се достойно възнаграждение“, уточни Ангелов.

Той посочи, че ще се търси помощ от медицинските университети, като студенти 6 курс да се включат в помощта към медиците ни.

„Днес в 15:00 часа ще има среща с Българската асоциация на заведенията, за да се търсят съвместни решения, които да дадат резултат“, посочи още той.


Видео: Novini.bg