Намаляват капацитета на нощните заведения у нас (ВИДЕО)

51

Това стана ясно след среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители от Асоциацията на заведенията

Намаляват капацитета на нощните заведения наполовина. Заетостта в заведенията ще е на не повече от 2 квадратни метра на човек. В момента в заповедта е записано един човек на квадратен метър. Това стана ясно след среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов и представители от Асоциацията на заведенията.

„Посещението на барове, дискотеки, нощни заведения, пиано барове и други подобни места за развлечения на закрито и открито се допуска при заетост на местата на не повече от 2 квадратни метра от общата търговска площ. По този начин считаме, че ще постигнем достатъчно разстояние между посетителите, за да прекъснем епидемиологичния път на предаване на коронавируса“, заяви здравният министър. До това решение се е стигнало след дълъг и конструктивен разговор.

„Знаехме, че ще има ръст от заболели и заразени. Това, което обсъждахме със здравното министерство от седмици, е, че най-важното е да пазим здравето на хората, но и да не се стига до сюжета от март. Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, за това сме готови на всякакви компромиси. Мисля, че постигаме хубави резултати“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той изрази надежда с тези мерки да се постигнат необходимите резултати. Ако това обаче не се случи, след седмица ще бъдат предложени нови по-строги мерки. Здравният министър обясни, че целта на нововъведените такива не е да ограничи хората от една компания, а контакта между отделните групи хора в заведенията.

„Една компания идва заедно, тръгва си заедно, стоят на една и съща маса. Нашата цел е да няма смесване между компаниите, да има по-голямо разстояние”, каза проф. Ангелов. Той подчерта, че контролът ще бъде затегнат.


Видео: NOVA

По публикацията работи: Моника Цанкова