Ще напусне ли Бачковският манастир сегашния му игумен

930

Епархийските избиратели на Доростолска епархия избраха двамата кандидати за Доростолски митрополит.Това са Константийският епископ Яков, избран с 18 гласа, и Величкият епископ Сионий, избран с 12 гласа. Това научаваме от сайта на Българската Патриаршия. Припомняме, че епископ Сионий е игумен на Бачковския манастир. 

снимка: сайт на БПЦ, Константийски епископ Яков

Денят започна с отслужването на св. Литургия от наместника на овдовелия Доростолски епархийски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с протопрезвитер Добри Чаков, епархийски протосингел и духовници от епархията. В края на богослужението за достойно служение с офикията „протойерей“ бе отличен свещ. Роман Михалев. Проповед върху неделното евангелско четиво произнесе митрополит Антоний.

снимка: кадър Youtubе, Велички епископ Сионий

 

 

След св. Литургия дядо Антоний прикани епархийските избиратели да се съберат в салона на светата митрополия. След като бе установено, че всичките 18 епархийски избиратели от трите духовни околии на епархията (Силистренска, Дуловска и Тервелска) са налице, се пристъпи към изборната процедура. След молитва към Бога, наместникът на овдовелия Доростолски епархийски престол митрополит Антоний разясни процедурата по гласуването. След това бе избрано изборно бюро в състав: Протопрезвитер Добри Чаков и Цветана Цанова. Урната за гласуването бе запечатана. Всеки един от избирателите получаваше бюлетина, подписана от наместника и подпечатана с печата на Доростолския епархийски съвет. След това се покланяха пред Св. Евангелие и Св. Кръст, оттегляха се в обособена тъмна стаичка и гласуваха. След края на гласуването урната се отпечата и бе установено, че всичките 18 бюлетини са валидни: Според списъка с архиереи одобрен от Св. Синод на БПЦ-БП бяха получени следните гласове:

Велички епископ Сионий – 12

Белоградчишки епископ Поликарп – 2

Агатополски епископ Йеротей – 1

Мелнишки епископ Герасим – 3

Константийски епископ Яков – 18

Според подадените гласове се оказа, че двама от кандидатите имат изискуемия брой гласове.

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прогласи за достойно избрани Константийски епископ Яков с 18 гласа и Велички епископ Сионий с 12 гласа.

След одобрението от Св. Синод на БПЦ-БП на епархийския избор, в първата неделя след него, митрополитите -членове на Св. Синод на БПЦ-БП ще изберат и канонически ще утвърдят един от двамата кандидати, който да се възкачи на Доростолския епархийски престол.