Президентът: Надявам се, че Конституционният съд ще защити Конституцията (ВИДЕО)

45
Снимка: Facebook

По думите на Радев не могат да бъдат правени компромиси с история, идентичност или език

„Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите”.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията пред Паметника на летеца в София по повод бойния празник на Военновъздушните ни сили. Преди няколко дни държавният глава сезира съда с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, прието от Народното събрание.

Радев коментира и военната авиация на страната, като изтъкна, че се нуждаем от най-малко 16 нови изтребителя.

„На авиацията трябва да се гледа като на средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на нея се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза, това винаги излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки животи”, категоричен беше Радев.

Президентът коментира и предстоящото заседание на българо-македонската комисия, която се събира за първи път от няколко месеца насам.

„Тези хора са професионалисти в своята област и отдадени на България. Както досега те ще търсят и отстояват историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми е повече към политиците, които взимат решения. Те не могат да абдикират от този важен за България и Северна Македония процес”, каза Радев.

Той е на мнение, че трябва да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседството.

„Това е отговорност преди всичко на страната кандидат за членство в Европейския съюз”, добави още държавният глава.

Компромиси според него обаче не могат да бъдат правени с история, идентичност, език и искания за национални малцинства.


Видео: NOVA

 

По публикацията работи: Моника Цанкова