Парламентът одобри доклада на главния прокурор за дейността на държавното обвинение

26

С две дълги едночасови изказвания главният прокурор представи акцентите от доклада и отговаряше на въпроси, свързани с наказателното правораздаване

Депутатите одобри доклада на главния прокурор Иван Гешев за свършеното от държавното обвинение от началото на неговия мандат, предаде БГНЕС.

След дълги дебати документът подкрепиха 117 народни представители, 61 бяха „против“ и 1 глас „въздържал се“.

С две дълги едночасови изказвания главният прокурор представи акцентите от доклада и отговаряше на въпроси, свързани с наказателното правораздаване. Очаквано, както направи и при вчерашното си изслушване в Комисията по правни въпроси, обвинител номер едно наблегна на положителните резултати в областта на противодействие с битовата престъпност, телефонните измами и корупцията по висшите етажи на властта.

След обилните статистически данни за спада в кражбите от жилища и на коли, както и на грабежите, Иван Гешев попита депутатите: „В кой предишен период е свършено повече“?

Във връзка с разследванията на властимащи той отбеляза: „Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последици“, пояснявайки, че се разследват всички, за които има данни за престъпление, без значение от поста, в който заемат. Той се позова и на европейски изследвания, чиито данни отреждат на страната ни по-скоро средно, а не водещо място по проблеми с корупцията.

Главният прокурор даде информация и по някои дела и досъдебни производства, без обаче да навлиза в конкретика. Сред тях бяха обвиняемият бизнесмен Васил Божков и неговата колекция от антики, случаят с влизането на разследващи с президентството и други.

Като конкретен въпрос пред него опозицията от БСП повдигна делото КТБ и постави питане за кредитите от банката, получени от фирми, близки до депутата. „Предмет на разследване по това дело не са кредитополучателите“, отговори от своя страна Гешев, който допълни, че да получиш кредит не е престъпление.

В рамките на дебата бе засегната и темата за фигурата на главния прокурор, както и неговата недосегаемост. Според Иван Гешев като ръководител на държавното обвинение той няма повече правомощия от някои други свои колеги в западна Европа.

„Митът за недосегаемия главен прокурор е политически“, посочи той от трибуната на Народното събрание.

Управляващото мнозинство подкрепи констатациите в доклада, както и няколко депутати от ДПС, но опозицията от БСП изсипа множество остри критики срещу него и автора му.

Нямам право да искам оставки, защото това нарушава принципа на разделението на властите.

„Ние искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада“, обърна си към главния прокурор лидерът на левицата Корнелия Нинова. Според нея съдържанието на отчета има единствено суха статистика, но не отговаря на истински важните за българското общество въпроси. „Не са ли готови експертизите на записите и снимките на чекмеджето с парите, които обявихте още преди месеци, че правите? Колко време е необходимо, за да отговорите на българското общество автентични ли са снимките от спалнята от премиера? Автентични ли са парите в чекмеджето? Автентичен ли е гласът в онези записи, в които има данни за престъпление?“ – настоя за отговор Нинова.

По време на изложението си Гешев пък потвърди, че проверките, свързани с премиера, са 3 на брой. Вече стана ясно и че Борисов е дал обяснения по тях. Те са свързани с информация за имот в държава от ЕС (Испания), с изтеклите записи с глас, наподобяващ неговия, както и със снимките на спалнята му в държавната резиденция в „Бояна“.