Apple официално представи серията iPhone 12 с 5G възможности

67

Устройството ще се предлага в 5 цвята и включва новия процесор А14 Bionic, който е произведен по 5nm процес и осигурява повишена производителност при по-ниска консумация на енергия

Apple представи официално новата серия смартфони iPhone 12 и както очаквахме, всички модели поддържат работа с 5G мрежи. Устройствата идват с обновен дизайн, който също не е изненада – той залага на плоска метална рамка на мястото на заоблената в досегашните модели и напомня на таблетите iPad Pro и iPad Air, както и на iPhone 4.

iPhone 12 осигурява 6.2″ дисплей като в iPhone 11 и iPhone XR, но компанията посочва, че е намалила страничните рамки, което вероятно е свързано и с преминаването към OLED панел, който досега беше запазен за по-скъпите модели. Панелът има пикова яркост от 1200 нита и поддържа Dolby Vision, HDR 10 и HLG. Предпазен е от стъкло с добавена керамика за 4 пъти по-добра устойчивост при падане.

Устройството ще се предлага в 5 цвята и включва новия процесор А14 Bionic, който е произведен по 5nm процес и осигурява повишена производителност при по-ниска консумация на енергия. Компанията твърди, че той е с до 50% по-бърз от ползваните чипсети в телефоните с Android. Подобно е представянето и на графичния ускорител, за който компанията също заявява, че няма по-бърз в мобилно устройство.

Основната камера в устройството е двойна с 12МР главен сензор, който има бленда f/1.6 за по-добри снимки на тъмно, а овен това компанията е ползвала 7-елементна леща за по-детайлни кадри. Добавена е система за безжична стабилизация на изображението, а освен това има допълнителни подобрения в изчислителната фотография за увеличаване на детайлите и разширяване на динамичния диапазон.

Добавена е и 12MP ултраширокоъгълна камера. Предната камера е получила възможност за снимане в нощен режим, а освен това телефона поддържа запис на 4K HDR видео с Dolby Vision. Устройството има подобрена система за безжично зареждане, която компанията нарича MagSafe – тя включва магнити за точното позициониране върху зарядните устройства, а освен това се ползва за фиксиране към телефона на калъфи и други аксесоари.

Apple представи и по-малък смартфон, който носи името iPhone 12 mini. Устройството осигурява 5.4″ дисплей, което дава основание на компанията да твърди, че това е най-малкия, лек и тънък 5G смартфон в света. Смартфонът отново ползва чипсет A14 Bionic и на практика осигурява всичко от iPhone 12 в по-компактна форма. Както очаквахме, компанията премахва зарядното и слушалките от комплекта на устройствата. Цената на двата модела ще започне от 699 и 799 долара съответно за iPhone 12 mini и iPhone 12. iPhone 12 ще се продава от 23 октомври, а iPhone 12 mini ще е в магазините на 13 ноември. Предварителните поръчки стартират съответно на 16 октомври и на 6 ноември.

Топмоделите в серията се казват iPhone 12 Pro и 12 Pro Max. И двата имат същия дизайн с плоска странична рамка (вече стоманена вместо алуминиева) и поддържат 5G, но предлагат подобрени камери, а дисплеите им са с диагонал 6.1″ и 6.7″ и също имат стъкло с керамика за повишена здравина. Двата модела ще са налични в 4 цвята – сив, сребрист, златист и син. Устройствата отново ползват чипсета A14 Bionic, който има 6-ядрен процесор и четириядрен графичен ускорител.

Двата телефона поддържат 5G и могат да работят със sub-6GHz и mmWave честотни обхвати за максимална производителност. Новост е и добавянето на LIDAR сензор към основната камера за ускоряване на фокусирането при намалена осветеност и за употреба с добавена реалност. Сензорът позволява и заснемането на нощни портрети.

Устройствата отново предлагат тройни основни камери с 12МР сензори. Главният сензор на iPhone 12 Pro вече е с бленда f/1.6 за 27% подобрена светлочувствителност, а телефото камерата (f/2.0) осигурява комбинирано 4х оптично приближение (52 мм). Ултраширокоъгълната камера е с бленда f/2.4 и със 120-градусово зрително поле.

Камерата на iPhone 12 Pro Max е дори още по-добра, защото в корпуса има повече място за фотографската система. Главният сензор отново е 12МР с бленда f/1.6, но е с 47% по-голям и предлага пиксели с размер 1.7 микрометра. Всичко това според компанията увеличава светлочувствителността с 87%. Освен това има нова система за оптична стабилизация, която подобно на DSLR фотоапаратите премества сензора за още по-добро компенсиране на движението. Телефото камерата е с 65 mm леща за 5х комбинирано оптично приближение.

Двата телефона ще поддържат и функцията Apple ProRAW, която ще осигури достъп до предимствата на технологии като Deep Fusion и Smart HDR и в същото време ще предложи възможностите за редактиране, които предлага снимането в RAW. Това ще е налично и за четирите камери. Устройствата могат да снимат HDR видео, включително и в Dolby Vision, а освен това ще поддържат редактирането на такова видео.

Телефоните също включват поддръжка за новата система MagSafe за безжично зареждане и прикрепване на други аксесоари и няма да се продават в комплект с традиционни зарядни и слушалки. В кутията обаче ще има USB-C към Lightning кабел. Смартфоните ще се предлагат с 128GB, 256GB и 512GB памет на цена от 999 и 1099 долара. Продажбите на iPhone 12 Pro ще започнат на 23 октомври, а iPhone 12 Pro Max ще е в магазините от 13 ноември. Предварителните поръчки започват съответно на 16 октомври и на 6 ноември.