Гешев съобщи какви количества наркотици са иззети при акция срещу дрогата около училищата (ВИДЕО)

89

Главният прокурор коментира и войната по българските пътища, където ежедневно загиват български граждани

Проверени са над 5000 училищни района. Извършени са над 8623 проверки, в резултат на тях са образувани 3 293 досъдебни производства. Около учебни заведения в цялата страна са иззети над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Правната комисия в Народното събрание, където бе представен отчет за дейността на прокуратурата.

По думите му тези количества не са впечатляващи, но вероятно е щяло да бъдат продадени на българските деца.

Той подчерта, че дори и днес на територията на цяла София се провежда специализирана операция срещу наркоразпространението, предават от NOVA. Главният прокурор подчерта, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата е управление на МПС след употреба на наркотици.

„Проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт. 90 броя са били делата през 2015 г. за лица, задържани след шофиране след употреба на наркотици.  През 2019 година те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока“, заяви Гешев.

Той подчерта, че от 16 000 катастрофи годишни, 10 000 са с участието на шофьори, употребили наркотици.

„Никой не е застрахован от това, да му се случи онова, което се случи на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков“, каза още главният прокурор.

Относно делото КТБ Гешев обясни, че не е запознат с детайлите.

„За лицата, за които бяха установени доказателства, че са извършили престъпление, беше внесен обвинителен акт, който е над 10000 страници. Предвид българския наказателен процес, това беше разпечатано в 20 хартиени копия. Това не се случва в нито една държава в ЕС и не е защото това се е искало на мен или колегите, а защото се изисква от българското законодателство”, обясни Гешев и подчерта, че са внесени предложения за законодателни промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Главният прокурор отново подчерта, че прокуратурата не участва в предизборни кампании и не се занимава с политика. Той категорично се разграничи от предстоящите парламентарни избори.

Гешев заяви, че прокуратурата има сериозен успех в борбата с телефонните измами.

„Сериозен е успехът, за което поздравявам колегите следователи и прокурори от МВР. Това е сериозен успех и е резултат от тяхната работа. Този успех се изразява в това, че регистрираните телефонни измами са намалели с 90.7 % спрямо 2019 г. С 91.6 % спрямо 2018 и 94.1 % спрямо 2017 г. Искам да обърна внимание, че това беше хроничен проблем, с който бяхме свикнали да живеем и може би всички възприемаха, че е нерешим. Този проблем към момента не съществува и резултатът е, че нашит ебаби и дядовци могат да живеят поспокойно и по-сигурно без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети“, каза още главният прокурор.

Той обърна внимание, че и кражбите за първите пет месеца са намалялил с 22 %. „Грабежите с около 19 %. Посегателства спрямо МПС с 13.4 %. Имаше едни времена, когато само в София се отемаха на ден десетки МПС. Към момента има дни, ккогато няма такъв случай или на месечна база са само няколко случая такива“, коментира още Гешев.


Видео: NOVA

По публикацията работи: Моника Цанкова