Българка оглави EUPOL COPPS

78

Избраната е първата жена, начело на Мисията на Европейския съюз за полиция и върховенство на закона за Палестинските територии

Наталия Апостолова е избрана да оглави Мисията на Европейския съюз за полиция и върховенство на закона за Палестинските територии (EUPOL COPPS), съобщи официалният сайт на институцията. Решението е взето на заседание за Комитета за политика и сигурност на Съвета на Европейския съюз.

Подчертава се, че Наталия Апостолова е първият български гражданин, назначен да ръководи мисия на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС. Тя ще бъде и първата жена начело на EUPOL COPPS, предаде БГНЕС.

В рамките на своята 25-годишна дипломатическа кариера г-жа Апостолова е заемала ръководни длъжности в Близкия изток и на Балканите, където е придобила значителен опит в области, засегнати от конфликти. Тя е била посланик / ръководител на делегацията на ЕС в Либия от юли 2013 г. до август 2016 г. и като специален представител / ръководител на офиса на ЕС в Косово от септември 2016 г. до август 2020 г.

Преди назначаването й за ръководител на делегацията на ЕС в Либия е била заместник-ръководител на делегацията на ЕС в Египет – от юли 2010 г. до юли 2013 г..

След встъпването на Наталия Апостолова в длъжност EUPOL COPPS ще бъде първата мисия на ОПСО, която има за ръководител жена. Заместник-ръководителят също е жена – д-р Катя Доминик, от Германия.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова