Цветанов с писмо до премиера и президента, заради свалянето от ефир на Горан Благоев

blank
снимка: кадър Facebook

От партията на Цветан Цветанов се съмняват, че причината за свалянето от ефир на журналиста Горан Благоев е политическа

„Републиканци за България“ на Цветан Цветанов изпратиха позиция до президента, премиера, председателя на Народното събрание и председателя на СЕМ относно свалянето от ефир на предаването на Горан Благоев. Журналистът стана част от проекта на бившия втори в ГЕРБ, което съвпадна с промените в програмата на БНТ. Това пък даде повод за съмнение, че отстраняването на Благоев е по политически причини.

„Недопустимо е срещу лица, които са изградили авторитет в българското обществото чрез дългогодишния си, посветен на значими национално-полезни каузи, труд, да бъдат предприемани репресивни действия от страна на държавната власт, само поради факта, че са подкрепили създаването на нов политически субект“, посочват от „Републиканци за България“.

Те възприемат това като „лична саморазправа“ с Горан Благоев, а спирането на предаването му като демонстративно. Подчертава се, че „Вяра и общество“ е имало един от най-популярните телевизионни водещи в БНТ.

Формацията на Цветанов откроява няколко точки, които са доказателство, че става въпрос за репресия:

1. Решението на Управителния съвет на БНТ от 05.10.2020 г. за спиране на предаването „Вяра и обществото“ е без мотиви. То съдържа единствено оценка на членовете на съвета, без да има логическа обосновка как са стигнали до извода, че предаването е „изчерпало своя ресурс“. Отсъствието на аргументи е засвидетелствано и от факта, че с друго решение на същия орган от месец август 2020 г. авторското предаване на Горан Благоев е било предвидено за редовно излъчване в есенната програма на БНТ за 2020 г.

2. „Изчерпването“ на предаването явно се дължи на обстоятелството, че г-н Горан Благоев е един от учредителите на ПП „Републиканци за България“. В тази връзка следва да се вземат предвид следните факти:

(1) Законът за радиото и телевизията, Устройственият правилник на БНТ и Етичният кодекс на служителите в БНТ не забраняват на журналистите в БНТ да участват и членуват в политически партии.

(2) С дейността си в предаването „Вяра и общество“ г-н Горан Благоев никога не е коментирал пряко или косвено актуални политически партии. За проявено от него в работата му партийно пристрастие не би могло да става и дума, тъй като ПП „Републиканци за България“ е в процес на учредяване, не е завършило производството по регистрацията й в съда и тя все още не е субект на правото.

(3) Предаването „Вяра и общество“, както и останалите предавания, в които г-н Горан Благоев е работил в БНТ през последните години нямат политически, а културно-образователен характер. Ето защо буди недоумение хипотезата на УС на БНТ, че „като учредител на новата политическа партия Горан Благоев провокира съмнение относно гарантирането на независимостта от политическа намеса върху обществената медия и политическата му неутралност“.

(4) Не на последно място, смятаме, че атаката е тенденциозна, и поради факта, че генералният директор има лично отношение към г-н Горан Благоев, а сегашният състав на УС на БНТ се състои изключително от бивши съпартийци на г-н Емил Кошлуков от ПП „Новото време“, на която и той се явява учредител и председател от 2004 г. и 2009 г.

„С оглед на посочените дотук съображения осъждаме действията на Управителния съвет на БНТ срещу Горан Благоев, като считаме, че те са дискриминационни и представляват лична саморазправа на ръководни чиновници в БНТ с един от най-уважаваните български журналисти. Като политическа партия, която отстоява евроатлантическите ценности в България, ще направим този случай достояние и пред представителите на страните-членки в Европейския съюз, като пример за поредно посегателство върху свободата на словото и правото на избор“, се казва още в позицията на „Републиканци за България“.

- Реклама -