Disney преструктурира бизнеса си. Какви ще бъдат промените?

47

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Чапек сподели, че компанията планира да увеличи инвестициите в съдържание

Walt Disney Co съобщи, че ще преструктурирал своя медиен и развлекателен бизнес, за да ускори растежа на Disney+ и други стрийминг услуги, тъй като потребителите все повече гравитират към цифровото гледане. При реорганизацията Disney ще отдели разработването и производството на програми от разпространението, за да бъде по-отзивчив към изискванията на потребителите.

Ходът дойде дни след като активистът инвеститор Даниел Льоб от хедж фонд Third Point призова Disney да се откаже от изплащането на дивидент и да удвои инвестициите си в програма за стрийминг, отбелязва „Ройтерс“, цитирани от economy.bg.

Компанията за медийни и тематични паркове стартира услугата за стрийминг Disney+ през ноември 2019 г. Тя надхвърли собствените си цели, като привлече повече от 100 милиона клиенти за стрийминг по целия свят към Disney+, Hulu и ESPN+. Стрийминг пионерът Netflix Inc може да се похвали с 193 милиона потребители, но е изградил тази клиентска база през 13-те години, в които съществува.

Льоб твърди, че Дисни трябва да намали дивидента си, за да увеличи разходите за нови телевизионни предавания и филми, за да привлича по-бързо нови клиенти.

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Чапек, в интервю за CNBC, заяви, че компанията планира да увеличи инвестициите в съдържание, но не каза дали е готова да намали дивидента си, за да финансира стратегията.

Според промените, студията на Disney, общият развлекателен и спортен бизнес ще попаднат в едно подразделение, докато разпространението и комерсиализацията ще попаднат в отделна глобална единица. Disney заяви, че нейните творчески екипи ще разработват и произвеждат програми за стрийминг и традиционни платформи, а групата за разпространение ще решава къде клиентите ще ги гледат.

Чапек каза пред CNBC, че ще има съкращения в резултат на „централизацията“ на функциите, но не каза колко. Карим Даниел, бивш президент на потребителски продукти, игри и издателска дейност, ще ръководи новата група за разпространение на медии и развлечения на Disney, съобщиха от компанията.

Алън Хорн и Алън Бергман ще продължат да ръководят студийните операции на Disney, които ще управляват програмирането от големи франчайзи, включително Marvel, Star Wars, Disney animation и Pixar. Питър Райс ще се занимава с общо програмиране на забавните програми, а Джими Питаро ще наблюдава спорта.

AT&T, която дебютира услугата за стрийминг на HBO Max през май, се реорганизира през август, за да комбинира своите филмови и телевизионни операции под ръководството на едно студио, за да се конкурира по-добре в медийните войни.

Disney заяви, че ще проведе инвестиционен ден на 10 декември, за да предостави повече информация за стратегията си.