Българин е създаделят на първата игрова система в света, подходяща и за незрящи (ВИДЕО)

50

Мъжът споделя, че за пръв път е запечатал идеята за системата на салфетка в столично заведение след разговор с колега

Маргарит Ралев е създаделят на първата игрова система в света, подходяща и за незрящи – Gemji. Той е дизайнер и дигитален предприемач.

За идеята и създаването й, Ралев говори в студиото на Тасева Live по Канал 3.

„Преди 4 години, като млад баща дизайнер и фен на настолните игри, ми хрумна да създам игрова система. Създадох своя фирма и реших да работя по този проект“, започна той.

„Моя е идеята, обменихме идеи с колега. За пръв път запечатах идеята на салфетка в столично заведение. От ученик си изкарвах парите с дигитален дизайн, от 10 клас. Записах инженерен дизайн в ТУ, там ми дадоха стабилна рамка на мислене, учат те да решават проблеми“, спомня си Ралев.

„В кутията се съдържат не принтнати на картонче неща, а магнити със звук, от която и страна да ги залепиш да могат да се прихващат. Правили сме го. Тази игрова система може безброй неща, дори конструкции“, обясни дизайнерът.

„Има 70 магнитни чипа, двулицеви, могат да се слагат и в 3Д. получават се милиарди комбинации в пространството. Има книжки, които са с правила, има и аксесоари, но общо взето е като всяка друга игра, просто на брой са повече от 20. На сайта, който правим, ще има ъпдейти за хиляди игри“, сподели той.

„Обмисляме вариант за монетизация, за да го използват хората и като платформа. Има 3 стълба, която правят играта уникална – тактилността, има релефни части, магитния грид, позволява човек да опипа без да разваля играта, специфичния звук е третото, само когато се доближат се появява. Когато дъщеря ми попита дали може да си поиграе още, реших, че ще продължа. Има парти игри, за програмиране, възстановка на класически, както и авторски“, каза още Маргарит Ралев.


Видео: YouTube, Канал 3

 

По публикацията работи: Моника Цанкова