Проф. Витанов с лоша прогноза за COVID-обстановката в България

1352

Според математикът на Националния оперативен щаб- проф. Николай Витанов, здравната система може да продължи да работи нормално с този темп до края на месец октомври.

„Хората са активните елементи в системата и от тях зависи развитието на сценария. Към момента мерките не се спазват масово и цифрите показват, че за месец октомври вървим към най-лошия сценарий – да прехвърлим 30 000 заразени. Това обаче може да се промени, ако хората започнат да спазват правилата. Хората имат избор и те решават кой сценарий ще се сбъдне, ако продължи така, както върви до сега нещата няма да са добре“, каза проф. Н. Витанов.

Според него и изчисленията все още сме далеч от затварянето на училищата.

„Ако приемем, че имаме 700 000 ученици и 70 000 учители, то трябва поне 1% от тях да са болни, за да се промени начина на обучение. Към момента такава прогноза е трудно реализуема през първия учебен срок“, заяви професорът, предава btv.

Той е категоричен, че до края на октомври дори при тези нива, здравната система ще издържи на натоварването.

„След това ще започне напрежение, тъй като ще се увеличат рязко броя на активните и хоспитализираните пациенти. Ще намалее и армията от специалисти“, коментира и той.