Гласуват номинацията на Александър Андреев за председател на ЦИК

59

Вчера той беше одобрен от правната комисия

Депутатите ще гласуват кандидатурата на Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. Той е единственият номиниран за поста.

Кандидатурата на Андреев е на неправителствена организация – Федерацията на независимите студентски дружества. Предложението той да оглави изборната комисия, управляващата партия припозна като своя кандидатура. В момента Андреев е член на ЦИК и неин говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП.

Вчера социалистите гласуваха „против“ кандидатурата му в парламентарната правна комисия.

Александър Андреев се очаква да заеме овакантения пост на подалата оставка Стефка Стоева, която преди да напусне възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлената отговорност за машинното гласуване върху ЦИК, предаде „Фактор“.

Вчера, след като правната комисия одобри кандидатурата му, Александър Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи комисията с новите изменени задължения: „ЦИК няма как аз да я ангажирам в момента с определен отговор, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в рамките на самата комисия“.

По публикацията работи Снежина Раева